SAĞLIK İKSİRİ OLAN YULAF
‘IN BİLİNYEN YÖNLERİ
Çinliler yulafın
zindelik verici özelliklerini binlerce yıl önce keşfetmişler. Antik Romalılar
onu enerji depolamak için sofralarından eksik etmemişler. Savaşçı Vikingler
efsanevi fiziki güçlerini yulaf ezmesi ile hazırlanan 'porridge' adlı
kahvaltılık yiyeceğe borçlu olduklarını sık sık dile getirmişler. 'Bitkisel
protein' de denilen yulafta bol miktarda protein, lipid, lif, mineral tuzlar,
vitaminler ve B grubu vitaminleri bulunuyor. Yulaf, pek çok derdin devası olan
bir tahıl. Düzenli olarak tüketildiğinde vücudu tazeleyip adeta yeniden
yapılandırıyor. Yüksek dozdaki enerji verici özellikleri nedeniyle sınavlara
hazırlanan öğrencilere, bebek bekleyen anne adaylarına, sporculara, soğuk
havalarda çok üşüyenlere, sık hastalanan küçük çocuklara, büyümekte olan
çocuklara ve nekahat dönemindeki hastalara birebir geliyor. Yulaf, hücrelere
enerji taşınmasında, dokulara kan aracılığı ile oksijen transferinde ve zarar
gören yaşlı hücrelerin yenilenmesinde son derece etkili bir besin. Ayrıca
zehirli kurşun, kadmiyum ve krom gibi ağır metallerle birleşip bu maddelerin
vücuttan atılımını sağlıyor.
Moskova Devlet
Üniversitesi bilim adamları, yulafın çok değerli bir kocakarı ilacı olmaktan
öte gerçek bir sağlık iksiri olduğunu belirterek Rusların uzun yıllardan bu
yana kurşun zehirlenmelerine karşı yulaf unu kullandıklarını ifade ettiler.
Yulaf piyasada un, ezme, yulaf tanesi, yulaf ekstresi (özü), müsli ve kahvaltı
gevreği olarak satılıyor. Un halindeki yulaf ile ekmek, tatlı ve tuzlu hamurişi
çeşitleri hazırlayabilirsiniz. Ya da köftelere ilave edebilirsiniz. Kahvaltı
gevreği şeklinde ılık süte ilave ederek yiyebilirsiniz. Ezme şeklindeki yulafla
değişik muhallebiler hazırlayabilirsiniz. Yulaf unu ile güzellik kremleri hazırlayabilir,
yulaf ekstresi ile sağlık banyoları yapabilirsiniz. Güne iyi başlamak için
sütle karıştırılmış yulaflı müsli yiyin. Öğle öğününde besleyici, doyurucu aynı
zamanda hafif yulaf köftesi (5 çorba kaşığı un, 5 çorba kaşığı yulaf unu, 1
yumurta ve tuzu karıştırıp kızgın yağa kaşık kaşık ilave ederek kızartın)
yiyebilirsiniz. Akşamları rahat bir uyku çekmek ve kadifemsi bir cilde kavuşmak
için banyo suyuna yulaf tanesi ilave edin. Yatmadan önce yulaflı çayla sağlık
depolayın.
Yulafın kimlik kartı
* Yulaf oldukça
kalorili bir tahıl. 100 gramında 390 kalori bulunuyor. Oysa aynı miktar
pirincin kalorisi 354, makarnanın ki ise 346. Bol miktarda nişasta içerdiği
için değerli bir karbonhidrat kaynağı.
* Yulaf, kasları
tazeleyen 'lisina' denilen bir protein ve sinirlerin işlevini düzenleyen yüksek
dozda B grubu vitaminleri içeriyor.
* 'İyi' yağlar
açısından çok zengin. İçeriğindeki 'oleik asit' denilen yağlar, sinir
hücrelerinin düzenli bir şekilde işlemesi için son derece yararlı.
* Yulaf mineral
açısından da çok zengin: 100 gramında 53 mg kalsiyum, 405 mg fosfor, 4.5 mg
demir ve 268 mg potasyum bulunuyor. Ayrıca değerli bir magnezyum deposu.
Kolesterolünüz yüksek ise Yulafta bulunan yağ asitleri 'iyi yağlar' olup
zindelik veriyor ve kolesterolün yükselmesini önlüyor. İçeriğindeki lifler
sayesinde kandaki kolesterolü düşürüyor. Yulafta kolesterole çok benzeyen
bitkisel moleküller, kötü kolesterol alımını en aza indirgiyor. Bu nedenle
aşırı yağlı beslenme sözkonusu olduğunda yulafın içeriğindeki fitosterol maddesi
kandaki aşırı yağlanmayı engelliyor. Yani yulaf bir tür yağ giderici. Eğer
kolesterolünüz yüksekse yulafı sofranızdan eksik etmeyin.
Adet dönemi
sıkıntılarını gidermek için Ani kişilik değişimi, aşırı sinirlilik, uykusuzluk,
melankoli, aşırı tatlı yeme arzusu...Pek çok kadın adet döneminde hormonal
dengesizlikten kaynaklanan bu sorunlardan yakınıyor. Çözüm için kahvaltı ve
öğle öğünlerinde yulaflı yemekler yiyin. Yulaf, tiroid bezinin işlevine
yardımcı olup, östrojen hormonunun üretimini dengeliyor. Yulafın zengin
içeriğinde bulunan magnezyum minerali, alt karın bölgesindeki kas gerilimini en
aza indirgeyerek sancıyı azaltıyor. Fosfor, adet öncesi ve sırasında sık
karşılaşılan konsantrasyon güçsüzlüğünü ve unutkanlığı önlüyor. Adet
sıkıntılarından şikayetçiyseniz adetten 1 hafta önce ve adet boyunca yulaf
ağırlıklı beslenin. Günde iki porsiyon yemek ideal. Nekahat dönemindekiler için
Nekahat dönemindeki hastalar için yulaf çok yararlı bir besin. Vücut bitkin
olduğu zaman yulaf, her türlü fiziksel ve beyinsel yorgunluğu giderip zindelik
veriyor. Çok enerjik bir besin olduğu halde son derece hafif ve hazmı kolay.
Yulaf, vücuda doğru miktarda karbonhidrat, B grubu vitaminleri, demir, fosfor
ve kalsiyum sağlayarak kas ve kemikleri güçlendiriyor. Dişleri koruyor ve sinir
sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. İltihaplı hastalıklara karşı
Her türlü iltihaplı hastalıklara karşı yulaf iyi geliyor. İster sıcak süte
ilave ederek için, isterseniz yulaf lapası (1 su bardağı yulaf ununu 2 su
bardağı suda eritip koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte
pişirin. Ilınınca bölgeye uygulayıp üzerini ılık havlu ile kapatın) hazırlayıp
hastalıklı bölgeye uygulayın. Larenjit ve boğaz ağrısı gibi solunum yolları
enfeksiyonlarına, sigaranın yol açtığı boğaz rahatsızlıklarına ve bronşite iyi
geliyor. Özellikle küçük çocukların bronşit hastalığında göğüse ve sırt
bölgesine uygulanan sıcak yulaf lapası rahat nefes almayı sağlayıp, balgam
söktürüyor ve öksürüğü kesiyor. Yulaf, rahatlatıcı etkisi nedeniyle midenin de
dostu. Yulaf çayı hazırlamak için 1 tutam yulaf tanesini bir fincan kaynar suya
ilave edip 20 dakika bekletin. Süzüp balla tatlandırıp için. Tiroid bezi
rahatsızlıklarına karşı Guatr hastalığına yol açan tiroidin düzenli işlevi için
yulaf ideal bir besin. Tiroid bezi yavaş çalıştığı zaman bitkinlik, soğuğa
karşı dayanıksızlık ve çabuk üşüme gibi sorunların ortaya çıkmasına neden
oluyor. Tiroid ile birlikte kan dolaşımı da yavaşlıyor. Halsizlik ve başdönmesi
gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Bu konuda şikâyetleriniz varsa kahvaltıda her gün
düzenli olarak yulaflı yiyecekler tüketin. Ciltteki kızarıklık ve kaşıntılara
karşı Yulaf, cildi yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkisi sayesinde ciltteki
kızarıklık ve kaşıntıları gideriyor. Yulaf tanesi ilave edilmiş sıcak banyo
suyu, bebeklerdeki pişik sorunlarını ve ciltteki dermatit ile iltihaplanmaları
gideriyor. Bunun için 1 çay bardağı yulaf tanesi veya yulaf ununu 1 küçük
tencere sıcak suya ilave edip karıştırın. Kaynatıp süzün ve sorunlu bölgeye
uygulayın. Yulaf, sabunun yol açtığı cilt tahrişlerine ve ani hava
değişimlerine maruz kalan cildi de koruyor. Bunun için sorunlu bölgeye yulaf
lapası uygulayın. Diyabet ve karaciğer yorgunluğuna karşı Sağlık sorunları
olanların özel diyetler uygulamaları gerekiyor. Özellikle tiroid bozukluğu ve
kanda aşırı yağ birikmesi nedeniyle ortaya çıkan karaciğer yorgunluğu sözkonusu
olduğunda diyet, yulaf ağırlıklı olmalı. Yulaf, şeker diyetinde de mutlaka yer
alması gereken bir tahıl. Çünkü sodyum ve şeker açısından fakir. Pektin ve emicelluloz
(bu madde vücuda giren şekeri yakalayarak konsantrasyonunu azaltıyor) sayesinde
kan şekerini düşürüyor. Soğuktan çatlayan eller için Dış etkenlere birebir
maruz kalan cilt ve ellere kış aylarında ekstra bakım uygulamakta yarar var.
Soğuktan çatlayan ve kızaran ellerinize yulaf lapası sürün.1çay bardağı yulaf
ununu 2 çay bardağı suda eriyinceye kadar karıştırıp hafif muhallebi kıvamına
gelinceye kadar kısık ateşte pişirin. Soğuyunca cildinize sürüp 3-4 dakika
bekletin ve ılık suyla durulayın. Elleriniz yumuşacık olacaktır. El kremi
kullanmıyorsanız kış aylarında bu uygulamayı 3 günde bir yapmayı ihmal etmeyin.
Uykusuzluğa karşı Ninelerimiz, rahat uyumak için yastıklarının içini yulaf
tanesi ile doldururlarmış. Bugün ise 2 su bardağı yulaf tanesi veya yulaf unu
ilave edilmiş sıcak banyolar, rahat ve sağlıklı bir uyku sağlıyor.
Banyosuyunadilerseniz eczane, doğal ürün satan mağaza ya da baharatçılardan
satın alacağınız yulaf ekstresini de ilave edebilirsiniz. Epilasyondan sonra
Epilasyon yaptıktan sonra cildinize yulaf içeren bir krem (veya yulaf lapası)
sürün. Yulafın içeriğinde bulunan nişastanın nemlendirici etkisi cilde
kadifemsi bir yumuşaklık sağlayacaktır. Yulaf, tüylerin daha geç ve güçsüz
çıkmasını sağlıyor. Çabuk yağlanan saçlara Yulaf saçlara parlaklık verip
güçlendiriyor. Eğer saçlarınız yağlı ise günde iki öğün yulaflı yiyecekler
yiyin. Örneğin; kahvaltıda yulaflı müsli, ikindi de yulaflı muhallebi veya
kurabiye yiyin. Saçlarınız için15 günlük yulaf kürü uygulayın. Yemek aralarında
yulaflı çay için. İştahsız ve sık hastalanan çocuklar için Küçük yaramazlar
günboyu aşırı enerji harcarlar ama genelde abur cubur ile karınlarını
doyururlar. Anneler, özellikle okula giden çocuklarının nasıl beslendiklerini
kontrol etmekte zorlanırlar. Besin değerleri çok yüksek olan yulaf, özellikle
büyümekte olan enerjik yapılı ve sık hastalanan çocuklar için son derece önemli
bir besin. Yulaf, büyüme hormonu olarak bilinen, 'auxina' hormonunun üretimine
katkıda bulunuyor. Yulaf, içeriğindeki zengin aminoasitler (protein sentezi
için çok gerekli olan maddeler) bitkisel proteinler ve nişasta sayesinde vücuda
uzun süreli bir enerji sağlıyor ve vücudun tüm işlevlerinin mükemmel bir
şekilde düzenlenmesine yardımcı oluyor. İçeriğindeki kalsiyum ve fosfor ile
çocuklardaki kemik oluşumunu hızlandırarak kemik ve dişleri güçlendiriyor.
Fosfor ayrıca yağ ve protein metabolizması için de gerekli.
KEREM YAHYA GÖRGEL
Blogger
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder