5 Ekim 2012

Kanola ( Canola Oil ) Nedir



Kanola ( Canola Oil ) Nedir ?
Kanola Yağı, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir.Kozla ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır. Öldürücü zehirli olduğu için Böcekler onu yemezler.
Kim tarafından  üretilip ve İsmini  nasıl almış ?
Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan canola(kanola) ismi ile yayılmıştır. 
Kolza yağı uzun yıllar makinalarda ve bilhassa buharlı makinalarda yağlama maddesi olarak kullanılmıştır. İkinci Cihan harbinden sonra yenebilir yağ yapımına yönelinmiş 1950 li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmıştı. 
Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler insan sağlığında kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağın kullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirdiler.
Kanola ( Canola Oil ) Tüketildiğinde hangi sağlık sorunları ortaya  çıkıyor bir bakalım ?Kozla (kanola)yağı, insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor.
1986-1991 arasında sığır, koyun vs gibi büyükbaş hayvanların yemlerinde kozla yağı kullanılmakta idi. O dönemde hızla DELİ DANA hastalığı baş göstermişti.
Denek üzerindeki araştırmadaki sonuçlar aşağıdaki gibi çıkmıştır! İnsan dokularına ve organ olarak  en yakın denek olarak fareler kullanılmış ve sonuçlar pek iç acıcı çıkmamış : kalp, böbrek, böbrek üstü ve tiroit bezlerinin yağlı dejenerasyonu gelişme göstermiştir. Diyetlerinden kanola yağı çıkarıldığı zaman birikimler eriyor, fakat organlardaki hasarlı dokular geride kalıyor. Kanola yağı bağışıklık sistemini de zayıflatıyor. 
Bu yağda yoğun bir şekilde bulunan erusik asitin akciğer kanseri ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır. Sinir ve kan dolaşım sistemlerinde de zararlı etkileri olduğu bildirilmektedir. Zararlı etkilerinin kanola yağının doğrudan bir trans yağ asidi oluşu ile ilişkilendirilmektedir. 
Bu yağlar kullanılarak üretilen margarinlerin daha da büyük bir risk taşıyacağı ifade edilmektedir.
 Nerelerde kullanılmaktadır?
U
cuz olduğu için ambalajlı ürünlerde, ekmek üretiminde, margarinlerde, salata yağları ve çikolatalar gibi kapalı ürünlerde kullanılmaktadır. Aldığımız ürünlerin içeriğine dikkat edelim lütfen.
 
SAĞLIĞINIZ İÇİN LÜTFEN DİKKAT EDELİM
KEREM YAHYA GÖRGEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder