Dünyada pek çok insanın çok severek yediği,karşı konulamaz lezzet çikolata; tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılır. Kakao ağacının meyve verme yaşı 4 dür. Boyu 4-10 metre olan ağaç yılda iki kez ürün verir. Etli ve olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün mayalanmaya bırakıldıktan sonra güneşte kurutulur. Kurutulan çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olurlar. Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı, çikolata yapımında kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilebilir. Bilindiği gibi kakao yağı kozmetik alanında çokça kullanılan bir üründür. Çikolatanın en çok bilinen yararı yenildiğinde Salgıladığı Endorfin ve Seratonin
hormonları sayesinde insanlarda mutluluk hissi uyandırmasıdır. Tabi bu durumda insanlar aşırı stresin vücutta yaptığı tahribatlardan da uzak dururlar. Ama mutlu olmak adına da çikolatayı çok fazla kaçırmamak lazım . Malum hanımların fazla kiloları büyük sorun. Son dönemlerde mutluluk hormonu salgılamasının yanında yapılan araştırmalarla diş sağlığını da koruduğu ortaya çıktı çikolatanın. İnsanlar çikolatanın diş çürümelerine neden olduğunu düşünmelerine karşılık yapılan bir araştırmalar çikolatanın içinde bulunan bir maddenin diş çürümelerini engellediğini ortaya koydu. Çikolata sevenlere duyurulur. Hem mutluluğun sırrı hem dişleri koruyan çikolata.
Çikolata vücuda faydalı çünkü...
- Bitter çikolatanın içinde bolca bulunan kakao, kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruyucu rol oynayan önemli bir antioksidan kaynağı.
- Kakao, polifenol adı verilen bir antioksidan içeriyor. Meyveler, sebzeler, şarap ve çay da bu antioksidanı içerse de, bir parça bitter çikolatada tüm bunlardan daha fazla polifenol var.
- Çikolatanın içinde bulunan antioksidanlar hücrelerimizi stres, hava kirliliği gibi iç ve dış etkenlerin verdiği zararlardan koruyarak yaşlanma etkilerini de azaltmaya yardımcı oluyor.
- Çikolata zengin bir kalsiyum kaynağı. Bu da güçlü kemiklerin oluşmasına yardımcı.
- Düzenli çikolata yemek yüksek tansiyonu düşürüyor.
- Florid açısından da zengin olan çikolata, dişlere faydalı.
- İçeriğindeki mutluluk veren aktif maddelerle, strese karşı bire bir.
- İçeriğindeki bakır, cilde, damarlara ve dokulara fayda sağlıyor.
- Her gün bir parça çikolata yemek kanda pıhtılaşmayı önlüyor ve kalp krizi riskini düşüyor.
- Enerji verirken, diğer tatlılara oranla kan şekerini hızlı yükseltmiyor.
- Bağışıklık ve üreme sistemi için faydalı demir ve çinko çikolatada bol miktarda bulunuyor.
- Çikolatadaki magnezyum, özellikle adet öncesi dönemde görülen semptomların azalmasında yardımcı.
- Çikolatadaki doymuş yağ oranı, kandaki kolesterol seviyesini diğer doymuş yağlarla aynı seviyede arttırmıyor.
Bizi Takip Etmeye Devam Edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder