11 Eylül 2013

ZELİHA SUNAL’ın MUTFAK ve BESLENME HAKKINDAKI BİLİNMEYEN YÖNLERİ



ZELİHA SUNAL’ın MUTFAK ve BESLENME HAKKINDAKI BİLİNMEYEN YÖNLERİ

Öncelikle sizlere çok teşekkür etmek istiyorum mütevazı tutumunuzdan ötürü.
-Biraz sizi tanımak isteriz sanat camiasında zaten tanın bir isimsiniz ama kısaca kendinizi anlatır mısınız?

Yaklaşık 25senedir müzik dünyasındayım. Gitar çalarak başladığım profosyonel müzik  hayatıma yıllar sonra solist olarak devam ettim.  2005 yılından itibaren album çıkarmaya başladım. Sizler beni o zaman tanımaya başladınız./ albümüm var. Ama daha çok sahne çalışmalarımla tanınıyorum.

-Mutfak ile ne kadar iç içe yaşıyorsunuz ?

Mutfak ile hep iyi bir ilişkimiz olmuştur. Yemek yapmak benim için terapi gibidir. Hep yeni lezzetler yaratma peşindeyim.. Elimin altında bol malzeme olmasını tercih ettiğim için dolabımı boş bırakmam.

-Annenizden almış olduğunuz  yemek kültürünüz nasıl bir düzeyde ?

Annem çalışan bir kadındı.pek de yemek yapmazdı. Babaannem yemeklerimizi yapardı.Tatar olduğu için mutfakta tatar yemekleri hakimdir. Yani hamur işleri ve et içerikli yemekler her zaman yapılırdı. Ben de bunları öğrenerek büyüdüm.


-Hangi Yöresel yemek kültürünü daha çok beğenerek tüketiyorsunuz?

Ege bölgesi benim için ideal mutfaktır. Zeytinyağlı ve otlu yemekleri çok severek yapıyor ve tüketiyorum

-GDO  ve Kimyasallaşmış gıda  ürünleri hakkında neler  söyleyebilirsiniz ?
-Hanımların evlerinde pratiklik kazandıracak bilgilerinizi paylaşır mısınız ?

Zaman zaman sosyal medyadan paylaşıyorum.Pirinçte GDO tespit edileliden beri o da hayatımdan çıktı.Ne kötü di mi? En güzel yemeklerimiz pirinçle yapılıyor halbuki.
Çay demlrken mutlaka birkaç dilim zencefil koyarım ki yaz kış benim için antibiyorik yerine geçiyor. Peynir ve salataların içine de çörek otu koyuyorum. direncimi arttırıyor. Bir kaşık balın içine koyduğunuz zerdeçal ise kanınızdaki toksinleri dengeler. Hatta pilavın bile içine koyabilirsiniz.
Yiyecekleri taze tutmak veya uzun süreli korumak için içine katılan katkı malzemelerinin ne olduğunu maalesef bilemiyorum. Bildiklerimi de tüketmek istemiyorum.  Mesela bulyonlar, hazır çorba ve hazır  soslar, salata  sosları, hatta konserveler(özellikle metal kutulardaki)artık almıyorum.
Mısırdan vazgeçeli çok oldu.Zamanı harici sebze meyve tüketmeyelim diyorum,olmuyor.Tavuk için de bir sürü şey söyleniyor.Hindi tüketiyoruz ,balık tüketiyoruz.

-Et ve et ürünleri  ile  aranız nasıldır ? Et hakkında neler söyleyebilirsiniz! Favori et yemeğinizi bilmek isteriz açıkçası.

Et severim ama çok yemem. Aklıma hep kurban bayramı geliyor. Vegan olmak istiyorum. Ama yapamıyorum.
Kızartma ,hamurişini kesmek ilk adım, tatlı ikinci adım , makarna,pilav üçüncü adım benim için. Ekmek ise arasıra tükettiğim, kek yerine yediğim bir besin oldu. En önemli şey hareket etmek ama…

-İzlenimlerimiz itibari ile araştırma yapmayı çok seviyorsunuz ağırlık olarak herhangi bir konu var mıdır ?

Gözlemlerimi yazamayı seviyorum. İşim gereği buna fırsatım oluyor. Hemen hemen her konuda yazıyorum.


-Çocukluğunuzdan bu zamana kadar halen yapmakta olduğunuz neler vardır gıda ıle alakalı ?

Keşkek benim en sevdiğim lezzetlerdendir.Patlıcanlı yemekler yapmayı severim.

-Gayet şık ve formdaki görünmenizin bir tarifi var mıdır ? Sağlıklı ve formda kalmak için neler yapabiliriz!

Özel bir beslenme tarzım  yok. Temizliğe çok önem veriyorum.. Yemek seçmiyorum ancak soğan ve sarımsak ve biberi çiğ olarak yiyemiyorum. Ekmeğin üstüne yağ sürüp yiyemiyorum. Yemek yaparken hepsini de kullanıyorum ancak en ince rende ile rendeliyorum. Görmemem yeterli.


-Türk mutfağı ve  Osmanlı mutfakları  hakkında neler söyleyebilirsiniz ?

Osmanlı yemekleri yapan değerli üstad Aydın Demir sayesinde vişneli dolmaları ve son derece ilginç  osmanlı yemeklerini tattım. Ama onları yiyip te zayıf kalabilen padişah veya sultan varmı..??? Bilemedim.
Dünyayı gezdim, Bizim yemeklerden güzelini yemedim.

-Mutfağa olan  düşkünlüğünüzün kaynığında neler vardır ?

Mutfakta zaman geçirmeyi seviyorum ve bunu bir tür terapi olarak görüyorum.

-Sağlıklı beslenmeye dair ne gibi bilgiler verebilirsiniz ?

Herşeyin azı karar çoğu zarardır. Bol yağlı,bol şekerli,bol acılı kullanmaktan vazgeçmek gerekir. Eti de çok tüketmemeliyiz diyorum.

-Son olarak özet ile söylemek istedikleriniz neler olabilir ?
                
Sağlıklı beslenmenin yolu kendi anneninizin mutfağından başlar. Ailenizde edindiğiniz alışkanlıklar sizi ömrünüz boyunca takip eder. Bu konuda okuyun,bilgi edinin.  Size zararlı olacağını bildiğiniz gıdalardan uzak durun. Akdeniz tipi beslenmeye ağırlık verin..


Sevgiyle kalın
Zeliha Sunal





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder