ZELİHA SUNAL’ın MUTFAK ve BESLENME HAKKINDAKI BİLİNMEYEN YÖNLERİ
Öncelikle
sizlere çok teşekkür etmek istiyorum mütevazı tutumunuzdan ötürü.
-Biraz sizi tanımak isteriz sanat camiasında zaten
tanın bir isimsiniz ama kısaca kendinizi anlatır mısınız?
Yaklaşık 25senedir
müzik dünyasındayım. Gitar çalarak başladığım profosyonel müzik hayatıma yıllar sonra solist olarak devam
ettim. 2005 yılından itibaren album
çıkarmaya başladım. Sizler beni o zaman tanımaya başladınız./ albümüm var. Ama
daha çok sahne çalışmalarımla tanınıyorum.
-Mutfak ile ne kadar iç içe yaşıyorsunuz ?
Mutfak ile hep iyi bir ilişkimiz olmuştur.
Yemek yapmak benim için terapi gibidir. Hep yeni lezzetler yaratma peşindeyim..
Elimin altında bol malzeme olmasını tercih ettiğim için dolabımı boş bırakmam.
-Annenizden almış olduğunuz yemek kültürünüz nasıl bir düzeyde ?
Annem çalışan bir kadındı.pek de yemek
yapmazdı. Babaannem yemeklerimizi yapardı.Tatar olduğu için mutfakta tatar
yemekleri hakimdir. Yani hamur işleri ve et içerikli yemekler her zaman
yapılırdı. Ben de bunları öğrenerek büyüdüm.
-Hangi Yöresel yemek kültürünü daha çok beğenerek
tüketiyorsunuz?
Ege bölgesi benim için ideal mutfaktır.
Zeytinyağlı ve otlu yemekleri çok severek yapıyor ve tüketiyorum
-GDO ve
Kimyasallaşmış gıda ürünleri hakkında
neler söyleyebilirsiniz ?
-Hanımların evlerinde pratiklik kazandıracak
bilgilerinizi paylaşır mısınız ?
Zaman zaman sosyal medyadan
paylaşıyorum.Pirinçte GDO tespit edileliden beri o da hayatımdan çıktı.Ne kötü
di mi? En güzel yemeklerimiz pirinçle yapılıyor halbuki.
Çay demlrken mutlaka birkaç dilim zencefil
koyarım ki yaz kış benim için antibiyorik yerine geçiyor. Peynir ve salataların
içine de çörek otu koyuyorum. direncimi arttırıyor. Bir kaşık balın içine
koyduğunuz zerdeçal ise kanınızdaki toksinleri dengeler. Hatta pilavın bile
içine koyabilirsiniz.
Yiyecekleri taze tutmak veya uzun süreli
korumak için içine katılan katkı malzemelerinin ne olduğunu maalesef
bilemiyorum. Bildiklerimi de tüketmek istemiyorum. Mesela bulyonlar, hazır çorba ve hazır soslar, salata sosları, hatta konserveler(özellikle metal
kutulardaki)artık almıyorum.
Mısırdan vazgeçeli çok oldu.Zamanı harici
sebze meyve tüketmeyelim diyorum,olmuyor.Tavuk için de bir sürü şey
söyleniyor.Hindi tüketiyoruz ,balık tüketiyoruz.
-Et ve et ürünleri
ile aranız nasıldır ? Et hakkında
neler söyleyebilirsiniz! Favori et yemeğinizi bilmek isteriz açıkçası.
Et severim ama çok yemem. Aklıma hep kurban
bayramı geliyor. Vegan olmak istiyorum. Ama yapamıyorum.
Kızartma ,hamurişini kesmek ilk adım, tatlı
ikinci adım , makarna,pilav üçüncü adım benim için. Ekmek ise arasıra
tükettiğim, kek yerine yediğim bir besin oldu. En önemli şey hareket etmek ama…
-İzlenimlerimiz itibari ile araştırma yapmayı çok
seviyorsunuz ağırlık olarak herhangi bir konu var mıdır ?
Gözlemlerimi yazamayı seviyorum. İşim
gereği buna fırsatım oluyor. Hemen hemen her konuda yazıyorum.
-Çocukluğunuzdan bu zamana kadar halen yapmakta
olduğunuz neler vardır gıda ıle alakalı ?
Keşkek benim en sevdiğim
lezzetlerdendir.Patlıcanlı yemekler yapmayı severim.
-Gayet şık ve formdaki görünmenizin bir tarifi var
mıdır ? Sağlıklı ve formda kalmak için neler yapabiliriz!
Özel bir beslenme tarzım yok. Temizliğe çok önem veriyorum.. Yemek
seçmiyorum ancak soğan ve sarımsak ve biberi çiğ olarak yiyemiyorum. Ekmeğin
üstüne yağ sürüp yiyemiyorum. Yemek yaparken hepsini de kullanıyorum ancak en
ince rende ile rendeliyorum. Görmemem yeterli.
-Türk mutfağı ve
Osmanlı mutfakları hakkında neler
söyleyebilirsiniz ?
Osmanlı yemekleri yapan değerli üstad Aydın
Demir sayesinde vişneli dolmaları ve son derece ilginç osmanlı yemeklerini tattım. Ama onları yiyip
te zayıf kalabilen padişah veya sultan varmı..??? Bilemedim.
Dünyayı gezdim, Bizim yemeklerden güzelini
yemedim.
-Mutfağa olan
düşkünlüğünüzün kaynığında neler vardır ?
Mutfakta zaman geçirmeyi seviyorum ve bunu
bir tür terapi olarak görüyorum.
-Sağlıklı beslenmeye dair ne gibi bilgiler
verebilirsiniz ?
Herşeyin azı karar çoğu zarardır. Bol
yağlı,bol şekerli,bol acılı kullanmaktan vazgeçmek gerekir. Eti de çok
tüketmemeliyiz diyorum.
-Son olarak özet ile söylemek istedikleriniz neler
olabilir ?
Sağlıklı beslenmenin yolu kendi anneninizin
mutfağından başlar. Ailenizde edindiğiniz alışkanlıklar sizi ömrünüz boyunca
takip eder. Bu konuda okuyun,bilgi edinin.
Size zararlı olacağını bildiğiniz gıdalardan uzak durun. Akdeniz tipi
beslenmeye ağırlık verin..
Sevgiyle kalın
Zeliha Sunal
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder