FELSEFE
•Taş devri 5-10 bin yıl önce bitmiştir. O zamandan bu zamana kadar genlerimizde çok az değişiklik olmasına rağmen çevresel şartlar ve özellikle de yiyeceklerimiz çok büyük oranda değişmiştir.
•
•Özellikle son 50-100 yıl içinde doğal olmayan, işlenmiş ve katkı konulmuş gıdalar, margarin gibi kimyasal yolla katılaştırılmış, ayçiçeği, mısır gibi sıcak preslenmiş sıvı yağlar aşırı şekilde kullanılmaya başlanmış; buna karşılık taze sebze, meyve ve tencere yemeklerinin tüketiminde de belirgin bir azalma olmuştur.
•Gen yapımız ve buna bağlı vücudumuzda gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar doğal olmayan yiyeceklerin tümü ile başa çıkacak yeteneğe sahip değillerdir.
•
•Genler ve yiyecekler arasındaki bu uyumsuzluk hali şişmanlık, diyabet, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, müzmin yorgunluk , kanser ve osteoporoz (kemik erimesi) gibi son yıllarda müthiş artış gösteren çok sayıda müzmin hastalığa neden olmaktadır.
•
•Bu hastalıklardan korunmak istiyorsak mümkün olduğunca 5-10 bin yıl öncesine benzeyen bir diyet uygulamalıyız.
GENEL İLKELER
•Üç beyaz (tuz, şeker ve un) yasaktır ya da çok azaltılmalıdır.
•
•Her yiyecek doğal şekline en yakın olarak tüketilmelidir.
•
•Yasaklar haricinde yeme sınırı yoktur. Doyuncaya kadar yiyebilirsiniz (patlayıncaya kadar değil).
•
•Çiğ yiyecekler toplam diyetin en az %60’ını oluşturmalıdır.
ETLER 1
•Yağsız olmayacak, fazla pişirilmeyecek.
•Kırmızı et (tercihen yemlenen değil, otlayan hayvan eti), sucuk, kavurma, pastırma vb
serbesttir. Katkı maddelerinden dolayı salam-sosis tercih edilmemeli.
ETLER 2
•İddia edilenin aksine kırmızı et yemek koroner kalp hastalığına neden olmaz.
•
•Etin az yenmesi B12 vitamini, karnitin, koenzim Q10 ve bazı esansiyel amino asit
eksikliklerine yol açabilir. Bu eksiklikler başka organlarınız gibi kalbinize de zarar verir.
ETLER 3
•Beyaz et: Tercihen köy tavuğu ve diğer kümes hayvanları (köy tavuğu geç pişer)
•
•Balık: Ağır metal zehirlenmesi riskini azaltmak için küçük balıklar tercih edilmeli, balık çiftliği balıkları tercih edilmemeli.
EK GIDA-SAKATATLAR
•Sakatatlar hayvani gıdaların en değerli bölümleridir.
•Yasaklanmaları doğru değildir.
•
•Fakat veteriner gözetiminde kesilmiş hayvanların sakatatı yenmelidir.
YUMURTA
•En kaliteli protein kaynağıdır. Köy yumurtası tercih edilmeli.
•Günde 1-4 adet yenilebilir.
•Tercih sırasına göre
1. Çiğ (enfeksiyon olmadığından eminseniz!
kabuğu sağlam, pis kokmuyor ve suya konduğunda
yüzmüyorsa yumurta çok büyük bir olasılıkla temizdir),
2. Rafadan,
3. Lop,
4. Kızartma (mümkünse yenmemeli, yenilecekse, zeytinyağında ya da fındık yağında ya da tereyağında yapılmalı ve önce akı pişirilmeli, sarısı ayrıca çiğ olarak eklenmeli)
PROGRAM 1
DEVAMI İÇİN TAKİPTE KALIN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder